Icon iPlaya Download on the App Store
Vista de la torre del Coltellazzo o di San Efisio desde la playa de Nora, con hierba y amapolas rojas en el primer plano.

5 platges amb història que val la pena conèixer

L’estiu és l’època perfecta per gaudir del sol, la sorra i el mar. Però, i si poguessis combinar aquestes vacances de platja amb un viatge en el temps? Avui et volem convidar a descobrir platges que no només et permeten relaxar-te i gaudir del mar, sinó que a més guarden secrets d’antigues civilitzacions.

En aquest article, et presentem una selecció de platges a Espanya i Itàlia que destaquen tant per la seva bellesa natural com per la seva riquesa arqueològica, i que t’ofereixen una oportunitat única per submergir-te en la història i la cultura de civilitzacions passades mentre et relaxes al costat del mar.

Vista del Cabo San Marco en la península de Sinis, en la isla de Cerdeña. Aparecen la arena y las plantas litorales en el primer plano y al fondo la torre de San Giovanni di Sinis. El cielo, dramático, de tormenta.
Vista del cap San Marco i la torre de San Giovanni di Sinis, a Sardenya

Prepara’t per a un viatge inoblidable amb aquestes

5 platges amb història que has de conèixer:

1. Playa de Bolonia, a Tarifa

Ens atrevim a dir que la platja de Bolonia és una de les platges més boniques d’Andalusia. Les seves aigües cristal·lines, la seva sorra blanca i la seva impressionant duna la converteixen en una destinació costanera ideal. Però és que, a més, just darrere de la platja, es troba Baelo Claudia, una antiga ciutat romana de la qual es conserven restes de tots els elements més representatius: el fòrum, temples, aqüeductes, una basílica, un teatre, la muralla,… És un dels exemples de ciutat romana més complets que hi ha a Espanya.

El lloc arqueològic de Baelo Claudia està obert al públic i es pot visitar durant tot l’any. Hi ha un centre de visitants amb explicacions detallades sobre la història de la ciutat.

La platja es troba a uns 20 km de Tarifa, i es pot arribar en cotxe en uns 30 minuts; això sí, tingues paciència per trobar aparcament si vas en dies de molta afluència de visitants.

Vista de la playa de Bolonia, en Tarifa

Bolonia

Tarifa

2. Spiaggia di San Giovanni di Sinis, a Sardenya

La platja de San Giovanni di Sinis es troba a la península de Sinis, a l’illa de Sardenya. I, com tantes altres de les platges espectaculars de l’illa, és coneguda per les seves aigües turqueses i la seva sorra blanca. En ella trobaràs un lloc per gaudir de l’ambient tranquil i natural, però a més podràs descobrir l’antiga ciutat de Tharros.

Fundada pels fenicis i posteriorment ocupada pels romans, Tharros es troba just al costat de la platja. Les restes arqueològiques inclouen temples, termes i carrers antics. El lloc arqueològic està obert als visitants i ofereix recorreguts guiats que expliquen la importància històrica de Tharros. També hi ha un petit museu amb objectes trobats a la zona.

A més del lloc arqueològic de Tharros, prop de la platja es troba el cap San Marco. Si t’animes a explorar aquesta zona de costa, les vistes són espectaculars al llarg dels camins, que estan esquitxats d’altres restes històrics.

San Giovanni di Sinis es troba a 18 km d’Oristano i a 12 km de Cabras, i s’hi pot arribar tant en cotxe com en autobús (línia 430).

Vista aérea de San Giovanni di Sinis, en Cerdeña

Spiaggia di San Giovanni di Sinis

Cabras

3. Platja del Miracle, a Tarragona

La platja del Miracle és una platja urbana de sorra daurada, propera al club nàutic i al port, així com al centre de la ciutat. Però el que la fa més especial és la seva proximitat a l’Amfiteatre Romà de Tarragona, que es troba a uns pocs metres de la platja.

Construït al segle II, és un edifici de forma ovalada les grades del qual van ser excavades a la roca. Tenia capacitat per a 14.000 espectadors, i al seu interior se celebraven combats de gladiadors i altres espectacles públics.

L’Amfiteatre de Tarragona està obert al públic i es pot visitar durant tot l’any. A més, Tarragona compta amb molts altres llocs romans que es poden explorar, com ara el circ romà o les muralles.

Com que és una platja urbana, situada a pocs minuts a peu del centre de la ciutat, podràs completar la teva visita gaudint de la variada oferta gastronòmica i cultural de la ciutat.

Ruinas del Anfiteatro Romano de Tarragona, con la playa del Miracle al fondo.

El Milagro

Tarragona

4. Spiaggia di Nora, a Sardenya

Situada també a l’espectacular illa de Sardenya, aquesta vegada a la costa sud de l’illa, Spiaggia di Nora és una platja d’aigües clares i sorra fina, la qual cosa ja en si és un gran atractiu. Molt a prop de la platja es troba l’antiga ciutat de Nora, que va ser la primera ciutat fenícia de Sardenya, tot i que després va passar a mans romanes, i és un dels jaciments arqueològics més importants de l’illa.

El lloc inclou un teatre romà, termes i mosaics molt ben conservats. El jaciment està obert als visitants i s’hi ofereixen visites guiades que expliquen la seva història i la seva importància.

Nora està situada a uns 4 km de Pula i a poc menys de 40 km de Cagliari, la capital de l’illa.

A més de visitar les ruïnes, la platja de Nora ofereix un entorn espectacular per al snorkel i el busseig.

Vista de la playa de Nora, con la iglesia medieval de San Efisio junto a la orilla y las montañas al fondo

Nora

Pula

5. Banyets de la Reina, a El Campello

La platja del Banyets de la Reina és una petita platja coneguda per les seves formacions rocoses i les seves aigües transparents, ideal per al snorkel i l’exploració submarina.

Juntament amb la platja es troba la Illeta dels Banyets, un jaciment arqueològic on s’han trobat restes de diferents èpoques, des de l’edat del bronze fins a l’època romana.

Els “Banyets de la Reina” (Banys de la Reina) que donen nom a la platja són antigues piscifactories romanes excavades a la roca, fortament erosionades pel mar. El que queda són quatre basses interconnectades amb canals per introduir l’aigua del mar.

És possible visitar el jaciment de la Illeta i la Torre de la Illeta, on s’ofereixen visites guiades. Les piscifactories es poden explorar lliurement, i és possible veure amb claredat les estructures gràcies a la transparència de l’aigua.

La platja es troba al costat del Club Nàutic, a menys de 2 km del centre d’El Campello, per la qual cosa és possible arribar-hi a peu, i a aproximadament 15 km d’Alacant, des d’on és possible arribar-hi en cotxe. També és possible arribar d’Alacant a El Campello tant en tramvia com en autobús.

Vista de rocas en la playa.

Banyets de la Reina, Baños de la Reina

El Campello

Esperem que aquesta selecció de platges et sembli interessant i t’animis a visitar aquests llocs únics que t’ofereixen l’oportunitat de gaudir d’un dia de sol i platja i al mateix temps descobrir la història de les antigues civilitzacions.

Vista de l’amfiteatre romà de Tarragona

Teníem una selecció més gran de platges, però no volíem fer un article massa llarg, així que si us interessa el tema deixeu-nos un comentari i farem una part 2 amb més platges amb història espectaculars.

Coneixies alguna d’aquestes platges i aquests jaciments arqueològics? Si és així, explica’ns què et semblen i comparteix les teves fotos a l’app si els visites. Feliç estiu!